Educate to ReGenerate

Education Changemaking Academy

Op deze pagina staat een overzicht van het volledige programma + belangrijkste linkjes.

Facilitators

Juliëtte Schraauwers is Childhood Changemaker met als doel de volgende generatie op te laten bloeien tot holistische denkers en doeners - in verbinding met zichzelf, de ander en de natuur. Door het leven weer aan het leren te verbinden met haar initiatieven als NOWSCHOOL en de zeer succesvolle Childhood Changemakers Academy. In de afgelopen 15 jaar werkte zij met meer dan 600+ mensen om te werken vanuit een visie die de wereld mooier maakt.

Met haar TEDx en Social media inspireert ze dagelijks duizenden mensen om onderdeel te zijn van deze belangrijke en onvermijdelijke transformatie. Voor haar inzet werd ze genomineerd als ‘Voice of a new era of Leaders’ benoemd als ‘Verbeteraar’ door de Triodos bank en ‘Wereldverbeteraar’ door de Viva400, won de Freelancer of the Year award en staat ze regelmatig op het podium als spreker om grote groepen te inspireren. 

Sanne van Oort is een gepassioneerde onderwijsvernieuwer en changemaker, met jarenlange nationale en internationale ervaring in duurzaam onderwijs en natuurgerichte educatie. Na een loopbaan als presentatrice, actrice en zangeres in diverse televisie- en theaterproducties, richtte Sanne zich op educatieve en creatieve projecten zowel in het binnenland als in het buitenland. Sanne heeft uitgebreide internationale ervaring, waaronder in Indonesië en Vietnam, waar ze waardevolle inzichten heeft opgedaan in intercultureel leren en natuurgebaseerde onderwijsconcepten. Aan de Green School in Indonesië zette ze de Green Educator Course op en werkte ze vijf jaar als manager. In deze rol trainde ze wereldwijd onderwijzers in duurzame en natuurgebaseerde onderwijspraktijken. Daarnaast richtte Sanne Mother Jungle op, een educatief platform dat zich richt op het delen van kennis over inheemse culturen. Via dit platform produceerde en presenteerde ze documentaires die ze presenteerde op internationale filmfestivals, waarmee ze belangrijke verhalen over natuur en cultuur naar een breder publiek bracht. In Vietnam heeft ze ervaring opgedaan met het trainen van docenten in innovatieve onderwijsprogramma's zoals Reggio Emilia en het International Primary Curriculum (IPC). Momenteel werkt Sanne als docent International Business aan Zuyd Hogeschool en onderzoeker aan het Lectoraat ‘Sustainable International Business’, waar zij haar ervaring en kennis inzet om toekomstige generaties voor te bereiden op een duurzame en inclusieve wereld. Met een achtergrond in permacultuur en een passie voor regeneratieve systemen, combineert Sanne haar creatieve vaardigheden en onderwijservaring om een bewuste, duurzame mindset te bevorderen.

Algemene info over de Academy.

Duur: 3 maanden
Start datum: 5 november 2024
Eind datum: 11 februari 2025

Lesavonden: Iedere dinsdag avond
Tijden: van 19:30 tot 21:30
Studie tijd: 2 uur per week
Inclusief: Certificaat

Kun je een keer niet? Geen probleem! Alle sessies worden opgenomen en je ontvangt binnen 3 dagen na iedere sessies een link om terug te kijken.

Introductie Academy

Een regeneratief leven hoeft niet moeilijk te zijn. We hoeven alleen maar een routekaart te ontwikkelen om strategieën uit te zetten, die de menselijke behoeften harmoniseren en tegelijkertijd voor onze ecosystemen zorgen om onze toekomst voor de volgende generaties veilig te stellen. We worden geconfronteerd met culturele uitdagingen die klimaatverandering veroorzaken en waarbij onderwijs een enorm verschil kan maken.

De vraag is niet het ‘WAAROM’, maar belangrijker nog het ‘HOE’. Onderwijs heeft een enorm potentieel om individuen en gemeenschappen sterker te maken, terwijl zij instrumenten ontwikkelen om goed te leven in de ecologische, sociale en economische context van de 21e eeuw. Systemische problemen in ons onderwijssysteem – op verschillende schaalniveaus, van klaslokaal tot nationaal niveau – verhinderen echter dat het zijn potentieel waarmaakt. 

Het doel is om niet alleen te zijn op deze reis om dit paradigma en deze systemen te kunnen doorbreken, maar samen met elkaar en van elkaar te leren om het onderwijs (zowel formeel als informeel) snel naar een meer regeneratieve toekomst te leiden. Met name omdat deze transformatie onvermijdelijk is, dus kunnen we het beter samen doen! We proberen een ‘tribe’ te organiseren en volgen de Afrikaanse proverb:

‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.’

Wat als je opnieuw zou beginnen?

Als we een blanco vel papier krijgen en we beginnen ons onderwijs vandaag de dag opnieuw vorm te geven, wat zou je je dan voorstellen als een nieuw begrip van wat we ‘school’ noemen? Dit is het uitgangspunt bij dit programma. Het is hoog tijd om onderwijs te RE:DOen! 

In de komende 3 maanden streven we ernaar om een ​​nieuw onderwijsverhaal te RE:CREËREN en te ontwikkelen om het enthousiasme voor een regeneratief leven te stimuleren en een positieve impact te maken. In samenwerking met educators van over de hele wereld kunnen we overvloed laten groeien en dit betekent dat we op zoek zijn naar mensen die de randen durven op te zoeken om nieuwe perspectieven te zien. Mensen die het lef hebben om hun creatieve mindset te gebruiken en op een andere manier te denken.

RE:SCHOOL helpt bij het ontwikkelen van een gereedschapskist om educators te ondersteunen om deze wereld te betreden en zich op hun gemak te voelen met de ‘nieuwheid’ van het buiten de lijntjes tekenen. We gebruiken permacultuur als basis voor het ontwerp en bieden hulpmiddelen voor verandering om een ​​regeneratieve mentaliteit te ontwikkelen, evenals een actieplan om nieuwe ontwerpen in het echte leven te implementeren en toe te passen. Permacultuur is een krachtige, op systemen gebaseerde ontwerpbenadering die het oplossen van ecologische problemen kan toepassen op menselijke systemen. Laten we een nieuwe kleur geven aan onderwijs om ecosystemen, onszelf en onze planeet, te laten leven en regenereren.

Uitgangspunten:

Het programma houdt rekening met de verschillende behoeften en perspectieven van alle deelnemers.

Het programma houdt rekening met de beperkingen in middelen zoals tijd en energie.

In het programma wordt zowel gekeken naar de persoonlijke ontwikkeling als naar de ontwikkeling van het collectief, bijvoorbeeld om te komen tot een gedeelde visie, teamleren en denken in systemen en relaties.

Oplossing

De uitdagingen waarmee education changemakers worden geconfronteerd, zijn reëel, complex en gevarieerd. En ze hebben nieuwe antwoorden nodig. Om die reden vereisen ze het benaderen van situaties vanuit nieuwe perspectieven met de benodigde nieuwe instrumenten. ‘Transformatie naar duurzaam en regeneratief onderwijs’  betekent het veranderen van het perspectief* dat we deel uitmaken van, en niet los staan ​​van, de ecosystemen van onze planeet. We zijn van hen afhankelijk om te voorzien in essentiële zaken zoals schone lucht, water en voedsel. Met zorg en focus kunnen we leren de succesvolle strategieën van de natuur na te volgen. 

Dit is hét moment om te beginnen met het creëren van eigen ontwerpen, maar ook gebruik te maken van materialen en technologieën die niet alleen duurzaam zijn, maar ook regeneratief en herstellend met als doel om vanuit de problemen die er nu zijn in de wereld te gaan focussen op het herstellen van gezonde systemen op aarde. We kunnen dit doen door onze focus te verschuiven van een conventioneel paradigma dat de nadruk legt op kennisverwerving, naar een paradigma dat het zelfbewustzijn, de overtuigingen en de levensstijl van zowel docent als student verandert. Zo leren studenten hoe ze vragen kunnen stellen, hun vaardigheden en kennis samen met hun docenten kunnen ontwikkelen en dit kunnen gebruiken om problemen op te lossen. 

Dit betekent dat we ook moeten erkennen dat onze onderwijspraktijk continue blijft verschuiven om aan nieuwe contexten te kunnen voldoen en dus dat degenen die opvoeder/educator/organisator in educatie zijn, ook de bereidheid moeten tonen om getransformeerd te worden door zelf te blijven leren. We heten je dan ook van harte welkom bij het programma ‘Educate to ReGenerate’! 

‘Change is the only constant in the universe’: De wereld van educatie en de omgeving om ons heen blijven veranderen, dus is het belangrijk om te blijven leren om nieuwe kennis, ideeën en ervaringen op te blijven doen. Ons doel is om transformatieve leerervaringen te creëren met een focus op de inbreng van waarnemingen en ervaringen uit het echte leven en het oefenen van nieuwe perspectieven gebaseerd op regeneratief denken.

‘Behavior change is best achieved through practice and the act of “doing”

*PERSPECTIEF: Perspectieven zijn manieren van kijken, bevragen en omgaan met de wereld. Perspectieven bieden het denkgereedschap om grip te krijgen op complexe situaties. Binnen dit programma stimuleren we ‘Nieuwe perspectieven voor systeembrede hervorming’ 

Perspectieven- Verschillende golven van bewustzijn - een regenboog van spectra van bewustzijn 

“If you design a system to do something specific, don't be surprised if it does it. If you run an education system based on standardization and conformity that suppresses individuality, imagination, and creativity, don't be surprised if that's what it does."  - Sir Ken Robinson

Programma Beschrijving

Regeneratief onderwijs stelt ieder mens in staat de kennis, vaardigheden, attitudes en waarden te verwerven die nodig zijn om een ​​regeneratieve toekomst vorm te geven. Dit vereist vaak ingrijpende veranderingen in de manier waarop onderwijs vandaag de dag wordt beoefend. Dit programma gaat over aanpassingsvermogen in het onderwijs en de manieren waarop je het onderdeel waar je deel van uitmaakt, voor het beste effect kunt veranderen. 

Je krijgt training in hoe je permacultuur kan integreren in je eigen werk, door meer diepgang te ontdekken over permacultuur en impliciet door op hun eigen manier ‘permacultuur te beleven’. 

Wat is permacultuur? Permacultuur is een ecologisch ontwerpproces en een reeks principes die ons leven en werk op een verantwoorde manier sturen. De term permacultuur (permanent + landbouw) werd bedacht als een manier om landschapsontwerp, ecologie en landbouw te combineren door Bill Mollison en David Holmgren in het boek “Permaculture One” uit 1978. Sindsdien is het uitgegroeid tot een mondiale gemeenschap die zich richt op het gebruik van natuurlijke systemen en ecologisch ontwerp om gemeenschappen te creëren die in harmonie leven met de natuurlijke wereld. 

‘Nature is the source that connects all living things’

Tijdens dit 13 weken durende programma werken deelnemers aan een verander project. Hierbij maken we gebruik van het model van de permacultuur ontwerpprincipes. In dit programma gaan we aan de slag door te werken als architecten van onderwijs initiatieven om als ‘changemakers’ te werk te kunnen gaan:

Inner, Outer, Other

LEVEL INDIVIDUAL INSIDE (“I”) -  INNER

In het eerste gedeelte geven we uitleg over de bouwtekening voor regeneratieve educatie. We focussen op de Permacultuur ethics en design principles, geven uitleg over wat we bedoelen met regeneratie en het ‘Whole School Approach’ en werken aan het ontwikkelen van een visie aan de hand van de ‘Theory of Change’.

Een focus voor het ontwikkelen van de visie is ook het herverbinden met de natuur binnen in jezelf. Onze eigen lichamen vormen de meest intieme context voor het opnieuw verbinden met de natuur.  Je gaat onder andere op zoek naar de natuurlijke omgeving binnen in jezelf om de natuur intens te ervaren door je zintuigen te openen en te gebruiken. Wat zijn de interne aspecten van het bewustzijn m.b.t. persoonlijke waarden, mentaliteit, visies en wat heeft de natuur te onthullen waar we gebruik van kunnen maken voor deze bouwtekening?

LEVEL INDIVIDUAL OUTSIDE (“IT”) -OUTER: 

In deel 2 van het programma focussen we op het gebruiken van de bouwtekening om voor de verschillende onderdelen binnen onderwijs vanuit ‘Whole School Approach’ model aan te geven hoe ze kunnen bijdragen aan de positieve impact naar de buitenwereld. We bekijken, net zoals in deel 1, weer 4 nieuwe Permaculture Design Principes die we toe kunnen passen om tot het design van een actieplan te komen. Belangrijk is hierbij dat we meer gaan focussen op wie er mogelijk betrokken zijn bij je actieplan en hoe je hier mee samen kunt werken om het gewenste resultaat te gaan behalen.

Hiernaast gaan we ook op zoek naar het herverbinden met de waarneming van jezelf en de wereld. De transformatieve culturele innovatie is voor een groot deel vrede sluiten met het ‘niet weten’.

‘Caminante, no hay camino: se hace camino al andar. Al andar, se hace camino.’ 

Pathmaker, er is geen pad, het pad wordt gemaakt door te lopen, door te lopen maak je het pad.’ (Antonio Machado) 

Een regeneratieve cultuur zal ontstaan door het vinden en beleven van nieuwe manieren van omgaan met jezelf, de gemeenschap en het leven als geheel. De kern van het creëren is dieper ingaan op de vragen en zorgen dat we de juiste vragen stellen. De kern is om samen deze vragen te gaan beleven en te focussen op de cultuur die we samen creëren om regeneratief te kunnen denken.

Regeneratief denken: Het LEF hebben om anders naar het bestaande te kijken.

  • “The problems of our lifetime need to be resolved by lifting our thinking to a different level than what it was when we created these problems.” (Albert Einstein)

  • “Regeneration is loving the world we live in and appreciating and being grateful for it and expressing that through our work and what we do."                                            - Paul Hawken, author of 'Regeneration: Ending the climate crisis in one generation'


LEVEL SYSTEM INSIDE (“WE” & “ITS”)- OTHER

In deel 3 van het programma ga je illustreren hoe de verschillende functies, partijen, community members samenwerken en wat dit oplevert en hoe jij in deze proactieve fase samen regeneratief onderwijs kan ontwikkelen. Je focust op het herverbinden met de personen om je heen en analyseert de connecties binnen de sociale systemen en de (natuurlijke) leefomgeving, structuren, wetten, normen en sociale interacties waar je onderdeel van uitmaakt. Dit kan bijvoorbeeld  zijn de familie, de organisatie waar je werkt en de kring(en) in de maatschappij waar je deel van neemt. 

Hiernaast gaan we ook focussen op het herverbinden met de natuur om je heen.Het leven op aarde bestaat drie en een half miljard jaar. Er is dus iets inherent duurzaam aan de manieren van de natuur. In het derde deel van het programma ga je onderzoeken wat de relatie en connectie met de natuur is en hoe dat van invloed is op de keuzes die je gemaakt hebt in je actieplan. Je gaat hierbij analyseren wat je denkwijzen zijn over de relatie met de natuur en hoe je de natuur als leraar en gids kunt benaderen en als inspiratiebron en informatiebron kan gaan ervaren.

Andere belangrijke informatie:

    • Ontdek hoe praktijkgerichte leerervaringen jongeren kunnen betrekken bij het oplossen van problemen uit de echte wereld in contexten die voor hen persoonlijk relevant zijn.

    • Leer welke rol ervaringsonderwijs kan spelen als een belangrijk uitgangspunt voor studentgericht leren voor een duurzame toekomst.

    • Ontwikkel creatieve vaardigheden die nodig zijn om studenten te betrekken bij kritisch denken, probleemoplossing en besluitvorming.

    • Bekijk voorbeelden van manieren waarop leren buiten het klaslokaal kan worden gebruikt om ‘ReGenerative Education’ te faciliteren.


    • Gebruik, definieer en beschrijf holisme en demonstreer holistische doelstellingen 

    • Definieer, beschrijf en pas permacultuur concepten en -kaders toe om ideeën te ontwikkelen voor een definitief regeneratief ontwerp.

    • Leer meer over de verschillende concepten van regeneratief leren, onderwijs en creativiteit, en onderwijs voor een regeneratieve toekomst. 

    • Ontwikkel inzicht in het feit dat de pedagogie voor een regeneratieve toekomst voortdurend evolueert en de connectiviteit tussen het menselijke en het meer dan menselijke omarmt, waarbij inspiratie uit de natuur wordt gehaald.

    • Leer hoe je voorwaarden kunt creëren voor de opkomst van creativiteit en mutualisme 

    • Ontwikkel begrip voor het feit dat regeneratief onderwijs is gedekoloniseerd en gecentreerd op inheemse geschiedenis, concepten en wijsheid.

    • Onderdompeling in professionele contexten met 9 experts 

    • Professionele regeneratieve vaardigheidstraining op basis van de Regeneratieve Lens

    • Diepgaand leren en praktijkgerichte projecten op community & lokale context gericht, gezamenlijk gepland, ontworpen en beoordeeld.

    • Gemeenschappelijk leren dat ruimte biedt aan deelnemers om samen te werken en een leuke leeromgeving te hebben, terwijl wederzijds begrip en gedeelde waarden worden ontwikkeld door gedeelde ervaringen.

    • Ontdek de betekenis van ‘Educatie voor Regeneratie’ als middel om de eigen visie en reeks doelen te ontwikkelen binnen de Regeneratieve lens

    • Ervaring opdoen met verschillende methodologieën en hulpmiddelen om duurzaamheidsconcepten in alle onderwerpen te integreren

  • In de eerste weken van het programma worden op basis van individuele doelen en met eigen tijdlijn een actieplan bepaald:

    Deelnemers kiezen hun onderwerpen van focus zonder verwijzing naar een voorgeschreven uitkomst. Met de steun en ondersteuning van de coach, experts en collega's in de groep construeren de deelnemers hun eigen essentiële vragen, onderzoeken ze een breed scala aan bronnen en passen ze hun actieplan aan en ontwerpen ze hun eigen doelen en prototypes.

    Aan het einde van dit programma hebben deelnemers dit geleerd en gecreëerd:

    Regeneratief Projectplan
    Een gedetailleerd projectplan voor een regeneratief onderwijsproject dat kinderen helpt op te bloeien tot holistische denkers en doeners. Dit plan, inclusief een werkend prototype, dient als basis om het tot leven te brengen.

    Inspirerende Presentatie
    Een inspirerende presentatie waarmee je jouw visie voor een toekomstbestendig onderwijsmodel deelt. Deze presentatie is bedoeld om de betrokkenheid van je gemeenschap te vergroten en hen aan te zetten tot actie, zodat kinderen samen hun toekomst kunnen vormgeven.

    Praktische Toolkit
    Een praktische toolkit met concrete en toepasbare ideeën om regeneratieve principes te integreren in jouw onderwijsvorm. Deze toolkit helpt je een duurzame leeromgeving te ontwikkelen en toe te passen, waardoor kinderen eigenaarschap krijgen over wat en hoe ze leren en hun toekomst.

    Impact Stappenplan
    Een helder stappenplan met ideeën en praktische toepassingen die jou en je learning community in staat stellen om samen met de natuur te werken. Dit plan versterkt de verbinding van kinderen en jongeren met het natuurlijke ritme, waardoor ze hun toekomst met respect kunnen vormgeven.

  • Assessment is het proces van het verzamelen van informatie, het delen van wat we weten, wat we kunnen doen en hoe we denken en verwerken. In dit programma vindt de beoordeling voortdurend plaats via de reacties op de aanwijzingen tijdens de activiteiten. Zelfreflectie en betrokkenheid bij mede participanten zijn fundamentele beoordelingen die je succes zullen ondersteunen.

  • Betrokkenheid

    Dit programma wordt gegeven gedurende dertien weken en is gemaakt met werkende docenten in informeel en formeel onderwijs in gedachten. Hoewel het per deelnemer verschilt, bedraagt ​​de deelname in totaal gemiddeld ongeveer 50 uur. Vanwege de certificering door RE:SCHOOL voldoet het programma aan de volgende criteria:


    Programma Criteria

    • Minimaal 50 uur waarvan bv:

    • 26 contacturen (bijvoorbeeld verspreid over 3 maanden, 13 webinars)

    • 10 uur face-to-face met mentoren en community deelnemers

    • minimaal 14 uur besteed aan het toepassen van ontwerpmethoden en -processen op praktijk scenario's die verband houden met uw onderwijspraktijk en de grotere community.

    • Het wordt aanbevolen om de resultaten van het programma – ontwerpen, praktische projecten – te presenteren aan de bredere gemeenschap (collega's, mensen die betrokken zijn bij projecten) tijdens het afsluitende evenement (viering).

    • Een sterke intentie om alle modules en presentaties webinars te behandelen, waarbij elk van hen de nadruk legt op een van de 12 Permacultuur Ontwerpprincipes

    • Betrokkenheid en motivatie om bij te dragen aan activiteiten op het gebied van regeneratief onderwijs in uw regio

    • Wanneer deelnemers het programma ‘Educate to ReGenerate’ hebben afgerond en de schriftelijke opdracht hebben afgerond en aan minimaal 80% van de webinars hebben deelgenomen, krijgen zij aan het eind van het programma een certificaat van RE:SCHOOL.

  • In dit programma studeer je niet alleen, maar word je onderdeel van een groen netwerk van changemakers van over de hele wereld. Dit betekent dat je samen met en van de andere inspirerende deelnemers kunt leren.

    Discussie

    Hoe meer we met elkaar omgaan, hoe meer we uit het programma zullen halen. Je medestudenten in het programma zijn ook je mentoren. Er worden discussies en feedbackmomenten georganiseerd om een ​​dialoog op gang te brengen gebaseerd op de doordachte reacties. We zullen een WhatsApp-groep opzetten, zodat jullie gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen.

    Een week na het programma

    Afsluiting: e-mailcorrespondentie, inhoudsbeoordeling en laatste feedback en verzonden bronnen. De week na de cursus krijg je de kans om de inhoud en reflecties van de cursus door te nemen. Je mentor stuurt je feedback en je ontvangt e-mails over aankomende nieuwe cursussen en mogelijkheden en andere manieren waarop we allemaal verbonden kunnen blijven en samen kunnen blijven leren.

    De feedback loop:

    Terugkijken om vooruit te komen. Dit programma omvat een reflectieve eindoefening die beschikbaar is als download en wordt ingevuld in een Google-formulier. Het wordt gelezen door de facilitator, die via e-mail feedback zal geven. Neem de tijd om diep na te denken over wat je leert en ervaart. Het is belangrijk dat je dit proces aangaat voor je eigen persoonlijke groei.

    Help ons onze koers te blijven verfijnen. Geef ons feedback en neem de tijd die u nodig heeft om de aangeboden bronnen te bekijken en ermee aan de slag te gaan. Het doel van deze fase is om je feedback te verzamelen, na te denken over en dieper in te duiken in de extra bronnen die we hebben verstrekt en te leren hoe we verbonden kunnen blijven en samen kunnen blijven lesgeven en leren.

Heb je een inhoudelijke vraag?

Mail Sanne van Oort:
sanne@motherjungle.org

Heb je een andere vraag?

Mail Juliette Schraauwers:
julietteschraauwers@gmail.com